Catalunya, per sota de la mitjana estatal en nombre de persones amb discapacitat en relació amb la població general

destacat

Captura de pantalla de la web de l'INE

20 d’abril de 2022.- A Catalunya viuen 84 persones amb discapacitat per cada mil habitants, una xifra inferior a la mitjana estatal, que se situa en 97 per cada mil habitants (en majors de sis anys), segons la darrera Enquesta de discapacitat, autonomia personal i situacions de dependènciade ’Institut Estatal d’Estadística (INE) sobre discapacitat que acaba de fer pública. Es tracta d’una enquesta molt esperada i reclamada pel moviment de la discapacitat, ja que l’anterior enquesta és del 2008.

Segons aquesta enquesta, feta a partir d’una mostra d’unes 67.500 llars, les comunitats amb major nombre de persones amb discapacitat són Galícia (116,5), Canàries (115,0) i Castella-La Manxa (111,4), mentre que les taxes més baixes es troben a Illes Balears (79,0 per cada mil habitants), Navarra (79,6) i Comunitat de Madrid (80,7).

En total, viuen a les llars espanyoles 4,38 milions de persones majors de dos anys amb discapacitat (l’any 2008 eren 3,85 milions); 1,81 milions del total són homes i 2,57 milions de dones, mentre que, per edat, el 75,4 per cent del col·lectiu té 55 anys o més.

Tot i que la xifra total de les persones que van declarar tenir algun tipus de discapacitat es refereix als més grans de dos anys, l'estudi s'ha centrat en la població de sis i més anys, ja que per als menors, diu l'INE, "el pronòstic d'evolució és incert" i només s'analitzen les limitacions adaptades a la seva edat al grup de dos a cinc anys.

Així, les persones amb discapacitat de sis anys o més sumen 4,32 milions, xifra que representa un increment del 14 per cent respecte el 2008. En aquesta franja, 1,77 milions d’homes (un 17,1 per cent més que el 2008) i 2,55 milions de dones (un 11,9 per cent més) van afirmar tenir discapacitat.

Els problemes de mobilitat són el tipus de discapacitat més habitual en els majors de sis anys (54 per mil habitants), i totes les discapacitats afecten en un percentatge més alt les dones.

L’informe apunta, així mateix, que 3,3 milions de persones amb discapacitat  van rebre el 2020 algun tipus de suport tècnic i/o personal.

D’altra banda, constata que viuen a les llars espanyoles 106.300 infants entre 6 i 15 anys (70.300 són nens). En aquest grup d’edat, la discapacitat més habitual és la relacionada amb les dificultats d’aprenentatge, aplicació del coneixement  i desenvolupament de tasques (55,9 per cent del total), seguida dels problemes de comunicació (49,8 per cent). Amb un 99,5 per cent d'infants escolaritzats, el 58,7 per cent ho està en un centre ordinari i rep suport personalitzat, un 20,8 per cent està en un centre ordinari sense suport i el 19,3 per cent en una escola d’educació especial.

L’estudi aporta també dades sobre estudis i ocupació de les persones amb discapacitat, accessibilitat al transport i en l’entorn i la llar, la vida familiar i les relacions socials, la discriminació, els problemes amb l’ús de la tecnologia i les cures i atenció per part de professionals especialitzats.  En aquest sentit, en el grup de menors de 2 a 5 anys, la mare és cuidadora principal en el 84,6 per cent dels casos.

Estudis com aquest són importants perquè permeten obtenir dades sobre la realitat i el dia a dia de les persones amb discapacitat, dades que són clau a l’hora de prendre decisions, a escala política, social i legislativa, entre d’altres, i  posar en marxa mesures per fer front als problemes, reduir les desigualtats i millorar el benestar i les condicions de vida de les persones amb discapacitat.    

 

Nota de premsa-resum

Enquesta de l'INE

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat