Tens problemes per accedir o practicar activitats esportives, culturals i d'oci? Denuncia-ho

destacat

Partit de rugby. Foto:Oriol Casajoana-Down Catalunya

8 de novembre de 2017.- Ets una persona amb mobilitat reduïda i no pots accedir a teatres, cinemes, estadis esportius o altres equipaments culturals i d'oci? Tens una  discapacitat sensorial i trobes a faltar l'audiodescripció, la senyalització en Braille, la interpretació en llengua de signes, la subtitulació o l'anella magnètica en aquestes infraestructures? Et costa comprendre els espectacles als quals assisteixes? En definitiva: creus els espectacles culturals, esportius i d'oci no són, en general, accessibles a totes les persones?

Quan practiques esport, trobes dificultats perquè les instal·lacions no són accessibles? D'altra banda, tens problemes per participar en activitats com ara cursos de dibuix, pintura o teatre?

Si la resposta és afirmativa, ara és el moment de denunciar-ho, ja que la  campanya HAccesibilidad llançada enguany pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) dedica el mes de novembre a recollir les queixes i/o denúncies sobre els problemes i manca d'accessibilitat dels espais, béns i serveis culturals, esportius i d'oci.

Segons una enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del 2012, les persones amb discapacitat es troben barreres en l'àmbit de l'oci i la cultura amb més freqüència que la resta: en concret, el 91 per cent afirmava experimentar-les envers el 70 per cent de les persones sense discapacitat. 

Recordem que l'accés a la cultura i l'oci és un dret de totes les persones i, alhora, una forma d'afavorir la integració social de les persones amb discapacitat. La manca d'accessibilitat en aquest tipus de serveis és contraria a la llei i a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquesta, en el seu article 30, parla de l'obligació dels estats de facilitar la participació de les persones amb discapacitat en la vida cultural, les activitats recreatives, l'esplai i l'esport.

La campanya té el seu propi perfil de twitter, @HAccesibilidad i vol conscienciar sobre l'accessibilitat universal com a qüestió de drets humans i lluitar contra les barreres que encara patim les persones amb discapacitat, barreres que representen una discriminació i una violació dels nostres drets. La campanya fa èmfasi que tots els productes, béns, entorns i serveis siguin accessibles, d'acord amb els criteris d'accessibilitat universal.

Si et sents discriminat/da perquè no pots accedir i gaudir de manera autònoma dels esdeveniments culturals, esportius, d'oci i lleure, tens el dret de denunciar-ho. Ara és el moment!

Com ho pots fer?  A través de: Twitter, seguint el perfil @H_Accesibilidad i utilitzant l'etiqueta #HAccesibilidad; Facebook, clicant "M'agrada" i compartint la pàgina https://www.facebook.com/Horizonte.Accesibilidad.4.12.2017; i correu electrònic, escrivint a horizonteaccesibilidad2017@cermi.es. 

Imatge: Partit de rugby del BUC (Barcelona Universitari Club (Foto d'Oriol Casajoana-Down Catalunya)

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat