Les televisions catalanes suspenen en accessibilitat sensorial

destacat

Percentatge de subtitulació de les diferents televisions catalanes

29 de gener de 2019.- Totes les televisions catalanes, tant les públiques com les privades, incompleixen la normativa sobre accessibilitat que els obliga a oferir un mínim percentatge de continguts accessibles a les persones amb discapacitat (la normativa és diferent en funció de si la titularitat és pública o privada). Aquesta és una de les conclusions de l’estudi Serveis d'accessibilitat sensorial a les televisions catalanes: situació actual, necessitats i propostes de futur, de Sara Rovira Esteva i Irene Tor Carroggio, del grup de recerca Transmèdia Catalònia, que ha guanyat el segon premi a la investigació sobre comunicació audiovisual dels XXX Premis CAC que es van conèixer fa uns dies

No obstant l’incompliment general, TV3 és la que més s’hi acosta, i en alguns casos (segons el canal)  supera els mínims que fixa la llei en el camp concret de la subtitulació i s’acosta al 100 per cent. Així, el 2017 va oferir 20.188 hores de subtitulació als diferents canals de la TDT, i 477 hores en interpretació de Llengua de Signes Catalana (el 2011 van ser 223). Com a novetat, al 2017 va començar la interpretació en Llengua de Signes Catalana del Telenotícies Migdia. A més, està avançant en audiodescripció (com a novetat el 2017 es van començar a audiodescriure els gags del Súper3) i en l’accessibilitat de programes on hi ha moltes intervencions en versions originals subtitulades, que sense audiodescripció les persones cegues no podrien seguir. En ‘A la carta’, però, les audiodescripcions només es poden consultar en televisions intel·ligents.

Quant a RTVE a Catalunya, ofereix continguts accessibles en castellà, però cap en català, i fins i tot en els que són en castellà no s’arriba als mínims.

En el cas de BTV, ofereix subtitulació i interpretació en llengua de signes catalana en alguns programes, però no arriba als mínims. Pel que fa a les privades, ni El Punt Avui, ni 8tv ni Televisió de Girona ofereix cap contingut accessible. L’estudi analitza també la televisió de les Illes Balears.

L’estudi és molt complet i inclou l’anàlisi de l’accessibilitat de les pàgines web i aplicacions per a mòbil i tauleta, una enquesta a usuaris amb discapacitat sobre l’ús que en fan i entrevistes als responsables d’accessibilitat dels diferents canals. Fa així mateix propostes de futur, començant per algunes que no necessiten una gran dotació econòmica, com “estandarditzar els símbols dels serveis d’accessibilitat i incorporar-los a tots els serveis de televisió a la carta” o oferir més formació sobre el tema als responsables d’accessibilitat dels canals.

El COCARMI agraeix que es facin estudis com aquest, que posen sobre la taula  la situació de la l’accessibilitat dels mitjans de comunicació per a les persones amb discapacitat sensorial, i suggereix que es comenci a analitzar, també, l’accessibilitat cognitiva, un camp sobre el qual hi ha encara molt poques iniciatives.  

 Podeu consultar l’estudi complet i conèixer molts més detalls clicant AQUÍ  

 

Serveis d'accessibilitat sensorial a les televisions catalanes

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat