Les nenes i dones amb discapacitat que viuen en entorns rurals, encara més discriminades

destacat

Unes vinyes del Penedès

 

Molts dels avenços que, mica en mica, van arribant a l'entorn rural pel que fa a igualtat de gènere, no han arribat a les dones amb discapacitat. Així ho evidencia l'estudi Las mujeres y niñas con discapacidad en el ámbito rural en España, de l'Observatori Estatal de la Discapacitat, en el qual han participat, entre moltes altres, dones de la província de Lleida. L'objectiu de l'estudi és aportar informació útil sobre les característiques i necessitats que tenen les dones amb discapacitat que resideixen en el medi rural a Espanya, a partir de les quals dissenyar polítiques públiques que contribueixin a la millora de la seva qualitat de vida.

L'estudi, fet per Esther Castellanos Torres, consultora de la fundació Cermi Mujeres, reconeix la importància de diversos factors. Un d'aquests és el de garantir l'autonomia econòmica per afavorir la independència de les dones amb discapacitat del medi rural, mitjançant serveis d'intermediació laboral específics, assessorament legal i formació. Reconeix així mateix el treball de les cures i aposta per oferir (sobretot a mares, germanes i altres membres femenins de la família) espais de respir, informació, formació i suport que evitin la sobreprotecció amb què sovint tracten les persones amb discapacitat. També considera necessari fomentar la participació social i comunitària per facilitar la visibilitat i, alhora, generar oportunitats des dels ajuntaments i ens locals. D'altra banda, creu en el paper de l'associacionisme de les dones amb discapacitat per recollir les seves necessitats i interessos i fer-ne promoció activa, així com en la importància de crear espais de conscienciació ciutadana sobre les dones amb discapacitat.

Pel que fa a propostes d'accions que duguin al canvi i a la millora de la seva qualitat de vida, l'informe parla en primer lloc de les relacionades amb la formació, informació i TIC, les vinculades amb l'ocupació i amb l'accessibilitat per facilitar el seu dia a dia. Altres idees que proposa aquest complet informe són accions de formació pensades per l'apoderament de les dones amb discapacitat, tallers de prevenció de violència masclista,  creació de grups d'ajuda mútua i accions de sensibilització als homes perquè comprenguin els beneficis d'una societat igualitària. A més, finalment també evidencia la necessitat, a escala estatal, d'una estratègia de desenvolupament rural inclusiu amb mirada de gènere i interseccional.

Podeu descarregar-vos i consultar l'informe clicant en el document adjunt

 

Las mujeres y niñas con discapacidad en el medio rural

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat