La vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya el 2019, a l’informe anual del CERMI

destacat

Portada de l'informe

20 de maig de 2020.- Els drets humans de les persones amb discapacitat se segueixen vulnerant, any rere any, a Catalunya. Alguns casos coneguts públicament o denunciats davant les autoritats han estat recollits per l’informe ‘Drets Humans i discapacitat’ del Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), del qual formem part, corresponent al 2019. És un complet informe, elaborat per la Delegació del CERMI per als Drets Humans i per a la Convenció de l’ONU, que recull les denúncies de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat en base als articles de la Convenció.

L’informe inclou les conculcacions de drets humans a tot el territori de l’Estat espanyol que, en el cas de Catalunya, destaca les següents denúncies:

- Discriminació dels guàrdies urbans amb discapacitat sobrevinguda per part de l’Ajuntament de Barcelona (pàgina 29)

- Investigació d’una violació d’un infant amb discapacitat en l’àmbit educatiu (pàgina 127)

- Regulació feble i desigual de la figura de l’assistència personal per a les persones amb discapacitat (pàgina 141)

- Impediments als suports sanitaris als alumnes amb discapacitat (pàgina 176)

- Dificultats per exercir el dret a la llengua de signes a les aules (pàgina 182)

- Manca de protecció social d’una família amb una filla amb discapacitat  sense pis adaptat  i gairebé sense prestacions (pàgina 259)

- Incompliment de la llei de l’autonomia personal i atenció a la dependència (pàgina 255)

- Discriminació en la participació política (pàgina 268)

- Inaccessibilitat dels parcs infantils per a nenes i nens amb discapacitat (pàgina 284)

D’altra banda, l’informe apunta, en relació a la normativa sobre serveis socials, que Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana són les comunitats autònomes que han aprovat un major nombre de normes en aquest camp. Ara bé, l’aprovació de més de 300 lleis diferents per fomentar i regular els drets socials ha acabat “generant de tot menys unitat lògica en la seva regulació”.

En el capítol de conclusions, l’informe apunta que “les vulneracions de la Convenció superen de forma substancial als avenços en el compliment d'aquesta Llei. Un total de 395 denúncies registrades que fan que aquest partit el guanyi la discriminació”. De tota manera, el CERMI considera que s’ha de ser optimista perquè també ha crescut el nombre d’avenços, alhora que té en compte que la provisionalitat del govern durant el 2019 i la inestabilitat política no creaven un context propici als progressos.

Podeu consultar l’informe complet clicant AQUÍ

 

 

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat