La fundació Cermi Mujeres llança un protocol d'atenció a les dones amb discapacitat víctimes de violència

destacat

Portada del protocol

La fundació Cermi Mujeres ha elaborat un protocol per a l’atenció de dones amb discapacitat víctimes de violència. El document, presentat divendres 12 de març, ha estat elaborat per la consultora de la fundació i experta en el tema Esther Castellanos. Respon a la necessitat de donar resposta a una realitat sovint invisibilitzada o “diluïda” entre les dades de violència contra les dones en general però que cal atendre de manera específica

Així, la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 mostra que les dones amb discapacitat estan més exposades a la violència que les que no tenen discapacitat. Segons l’enquesta, el 20,7 per cent de les dones amb discapacitat estan o van estar exposades a violència física o sexual de mans de les seves parelles o exparelles, davant el 13,8 per cent de dones sense discapacitat víctimes d'aquesta forma de violència.

El protocol, de 80 pàgines, té vuit principis rectors. El primer aborda el concepte de la violència a partir del conveni d'Istanbul que Espanya va ratificar el 2014. La resta de principis contemplen des de l'enfocament de gènere interseccional a la necessitat de garantir l'accessibilitat universal als recursos i eliminar barreres i que hi hagi una actuació integral a partir de la  coordinació entre els diferents àmbits com el sanitari, policial, judicial o d'igualtat.

Altres principis rectors tenen a veure amb el poder de les administracions locals, que és el nivell més proper de la ciutadania, amb la formació com a via per implementar el protocol i amb la figura de l'assistència personal, que facilita el procés judicial i acompanya la dona.

Durant la presentació del protocol, Castellanos va dir, entre altres coses, que aquest considera l'heterogeneïtat i la diversitat de les dones, "ja que ha de ser tinguda en compte en l'atenció". "Hi pot haver dones amb paràlisi cerebral, sordcegues, amb discapacitat visual, psicosocial o intel·lectual o amb dany cerebral adquirit i totes han de ser ateses", va dir.

El protocol està disponible a la pàgina web de la Fundació CERMI Mujeres i ha estat finançat per la Fundación Mutua Madrileña, a través de la seva VIII Convocatòria de Ayudas a Proyectos Sociales.

 

Protocolo de atención a las mujeres con discapacidad víctimas de violencia

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat