Gairebé 1,5 milions de persones amb discapacitat, afectades per la manca d'accessibilitat de les gasolineres desateses

destacat

25 de juliol de 2018.- Fins a un milió i mig de persones amb discapacitat podrien ser les afectades a Espanya  per les benzineres desateses en no garantir la seva accessibilitat, segons denuncia el Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) en l'Informe sobre l'impacte del model d'estacions de servei de carburants sense personal o desateses en els drets de les persones amb discapacitat a Espanya.

L'informe analitza l'exclusió que aquests serveis poden arribar a significar per a les persones amb discapacitat. En ell distingeix tres tipus d'estacions de servei de carburants: la instal·lació atesa, que compta amb personal per a l'atenció del servei, la instal·lació d'autoservei i la instal·lació desatesa, ambdues integrades en la categoria 'gasolineres de règim d'autoservei' en què es prescindeix del personal associat a les estacions.

En aquestes instal·lacions, les majors dificultats amb què es troben els conductors amb discapacitat són omplir el dipòsit de combustible, especialment a l'hora d'aconseguir, agafar i manipular les mànegues dels sortidors, així com l'accionament dels aparells dispensadors. En aquest sentit, l'informe recorda que la manipulació dels sortidors haurà de ser automàtica; si no és així, les estacions de servei han de disposar de personal per atendre els conductors amb discapacitat que no poden omplir per si mateixos el dipòsit de combustible.

Segons l'estudi, per grups de discapacitat, un total de 140.700 persones amb vehicle propi adaptat i 1.394.400 persones amb vehicle particular no adaptat es troben entre les que tenen problemes de mobilitat i, per tant, són susceptibles de requerir estacions de servei i gasolineres amb els elements necessaris per garantir el proveïment i l'ús de les instal·lacions. Amb les estacions desateses inaccessibles es causa un greu perjudici als conductors amb discapacitat, ja que es trenca la cadena de valor de l'accessibilitat i la mobilitat aconseguida amb la conducció, afectant així la seva autonomia i qualitat de vida.

La legislació sobre aquesta qüestió és desigual en els diferents territoris de l'Estat: des de la implementació de lleis específiques en l'àmbit del mercat de carburants al detall, fins a la modificació de la legislació existent sobre els drets de les persones consumidores. En el cas de Catalunya, no hi ha legislació en aquesta matèria tot i que és una de les Comunitats Autònomes amb major proporció de gasolineres desateses.

Per aquest motiu, i per tal de garantir, entre altres principis de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el dret a la mobilitat, els autors de l'estudi proposen, en relació a l'àmbit autonòmic: protegir de forma específica les persones consumidores amb discapacitat en la normativa pròpia; mantenir o implementar una normativa sobre estacions desateses, actualitzar la informació sobre aquestes instal·lacions; subvencionar el transport per a persones amb discapacitat i convocar reunions per a un re-enfocament i re-alineament estratègic, així com trobades amb les organitzacions del sector i de consumidors del territori.

Més detalls de l'informe sobre accessibilitat a les benzineres en aquest ENLLAÇ

Podeu accedir a l'informe complet clicant en el pdf adjunt

 

Informe del CERMI sobre gasolineras desatendidas

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat