El COCARMI reclama posar fi a la discriminació de les persones amb discapacitat en la participació política

destacat

Cartell de les eleccions al Parlament Europeu

9 d'abril de 2019.- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, reclama que les persones amb discapacitat puguin participar en els comicis electorals previstos per les properes setmanes en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

En aquest sentit, el comitè lamenta les diferents instruccions de la Junta Electoral Central (JEC), que preveuen la possibilitat que es pugui alertar si es considera que l'emissor del vot no ha actuat voluntària, lliure i conscientment, ja que alteren el categòric mandat de la recent reforma electoral; d'una banda, perquè pot donar peu a ambigüitats i, de l'altra, perquè és contrària al dret de participació política de les persones amb discapacitat que recull la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

"La reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) ha permès la recuperació del dret a vot de totes les persones amb discapacitat a l'Estat espanyol, una fita històrica que ens apropa a la plena ciutadania", afirma Antonio Guillén, president de COCARMI. "Malgrat certes reticències - segueix Guillén- continuarem treballant perquè cada persona amb discapacitat pugui votar sense haver de superar més obstacles".

Per aquest motiu, el comitè recorda a totes les forces polítiques que concorren en els diferents comicis electorals, la importància que tot el procés electoral sigui accessible. En aquest sentit, insta a assegurar que els col·legis electorals siguin accessibles per a totes les persones amb discapacitat, i que els processos de votació siguin accessibles, secrets i fàcils de comprendre en totes les convocatòries electorals.

A més, també demana que s'asseguri que les instal·lacions i els materials de les campanyes electorals, els debats polítics, els programes i els llocs web dels partits polítics siguin accessibles i incloguin les persones amb discapacitat. De la mateixa manera, cal assegurar que totes les persones amb discapacitat, incloses les que viuen en institucions, puguin exercir el seu dret de vot de forma secreta i independent en totes les eleccions, i han de poder disposar dels suports necessaris per exercir-lo. Aquest és el cas, per exemple, de les persones amb discapacitat visual, que poden votar de forma independent i secreta a les eleccions estatals, europees i autonòmiques, però no en les eleccions municipals, ja que no es disposa de paperetes en Braille.

 

 

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat