El COCARMI demana un canvi de model en el sistema de finançament de les entitats socials

destacat

Un moment de la jornada

Barcelona, 30 de novembre de 2017.-El COCARMI ha fet aquest matí una crida pública a les administracions perquè canviïn l'actual sistema de finançament de les entitats socials per fer-les més sostenibles i garantir la continuïtat dels projectes i serveis. Entre altres canvis, el COCARMI proposa que se substitueixi l'actual fórmula de subvencions anuals, amb uns imports que depenen cada any de la negociació política dels pressuposts públics, per un sistema de concertació (sobretot quan parlem de serveis públics) que doni més estabilitat a les estructures i plantilles de les entitats i, per tant, garanteixi l'atenció als usuaris més vulnerables així com la qualitat dels serveis.

En la mateixa línia, es demana que els programes tinguin calendaris plurianuals que afavoreixin la seva consolidació, a més de millorar l'accés al finançament públic d'organismes com l'Institut Català de Finances (ICF). També s'ha demanat que determinats costos d'estructura, d'entre els quals diverses obligacions administratives i de gestió i interessos bancaris que es deriven de la demora en l'ingrés de subvencions, també es puguin finançar amb aquests ajuts públics.

Aquestes demandes s'han posat sobre la taula en el transcurs de la jornada 'Cap a una societat resilient i inclusiva' organitzada pel Comitè amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, instaurat per l'ONU i que se celebra des de fa 25 anys cada tres de desembre.

En una taula rodona sobre el present i futur del finançament de les entitats, representats de tres federacions del COCARMI han exposat la seva experiència de resiliència davant la crisi econòmica. Marta Obdulia, gerent de l'entitat ECOM, ha explicat com l'excessiva dependència de les subvencions públiques va abocar-la a una greu crisi que es va traduir en acomiadaments i en una situació de gairebé fallida. Per la seva banda, Núria Charneco, representant dels treballadors de FESOCA, ha exposat l'actual paralització de l'activitat i els mesos sense cobrar de la plantilla, actualment de 27 persones (fa uns anys eren 98). Finalment, el president de FECETC, Julio Martínez ha exposat les retallades en el finançament als Centres Especials de Treball (CET) del 50 per cent de la subvenció del Salari Mínim Interprofessional, i de les diverses alternatives que hi estan aplicant per fer-hi front, que van des de retardar el pagament de factures i nòmines a ajornar el pagament d'impostos i avalar crèdits amb recursos propis i amb propietats particulars.

L'experiència d'aquestes entitats amb la crisi ha fet que es plantegin, juntament amb la gran majoria d'entitats, no només demanar canvis en el finançament públic sinó també treballar per trobar altres formes de finançament que redueixi la dependència econòmica de l'administració, com ara buscar una major implicació del sector privat i millorar la Llei del Mecenatge i la col·laboració entre entitats. També s'ha demanat intensificar les inspeccions laborals a les empreses sobre el compliment de la reserva legal del 2 per cent dels llocs de treball a persones amb discapacitat a les empreses de 50 o més treballadors.

La jornada d'avui s'ha completat amb una exposició sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible, a càrrec del president del COCARMI, Antonio Guillén, i amb una xerrada motivadora sobre 'Les persones amb discapacitat com a agents del canvi per a la construcció de societats resilients', a càrrec del filòsof Jordi Grané. 

En acabar, David Matas, d'Aura Fundació, i en nom de Down Catalunya, ha llegit el Manifest 2017 del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. El secretari d'Afers Socials, Treball i Famílies, Francesc Iglesies, ha tancat la jornada recordant algunes de les fites del 2017, com la primera reunió el CODISCAT, i alguns dels reptes encara pendents.

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat