El COCARMI demana que no es discrimini el col·lectiu en l’assistència sanitària pel COVID19

destacat

26 de març de 2020.- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, demana que es garanteixi l’accés a la salut de les persones amb discapacitat i que no siguin discriminades davant la gestió de la crisi per la COVID19. Les persones amb discapacitat i/o trastorn mental afronten barreres addicionals a l’hora d’accedir a atenció mèdica. Per aquest motiu, considera que cal prioritzar la seva assistència sanitària. En aquest sentit, cal prioritzar les  proves diagnòstiques ràpides a les persones amb discapacitat que resideixen en institucions col·lectives i als treballadors que les atenen com a població diana en risc extrem. També cal estendre aquests tests ràpids a les persones amb discapacitat que viuen als seus domicilis i que, per les seves grans necessitats, reben suports per part d’assistents personals i altres professionals de l’atenció social directa, així com a aquests mateixos treballadors.

En els casos de persones amb discapacitat que hagin donat positiu en COVID19, o bé mostrin simptomatologia lleu, el Comitè reclama que puguin realitzar el seu aïllament en les condicions que recomanen les autoritats sanitàries: en una habitació individual i un lavabo propi per a cada persona malalta. Per poder-ho dur a terme, el COCARMI sol·licita el reallotjament d’aquelles persones que visquin en centres o habitatges que no compleixin aquests requisits.

En relació al trasllat d’un grup de 21 persones amb discapacitat amb símptomes de COVID19 a la Casa del Mar de Barcelona, el Comitè entén que es tracta d’una mesura ràpida per evitar la propagació del virus. Tot i així, considera que aquest espai no reuneix les condicions socials ni sanitàries per atendre adequadament persones amb discapacitat malaltes de COVID19. "Decisions com aquesta s’han de prendre comptant amb nosaltres, perquè el Govern ha de ser conscient de les necessitats reals de les persones amb discapacitat en una situació de crisi com l’actual i quina seria la millor manera d’abordar-les", assenyala el president del comitè, Antonio Guillén, qui afegeix: "les persones amb discapacitat i/o trastorn mental tenim unes necessitats específiques, a les que s’hi ha de donar resposta mitjançant protocols que tinguin en compte aquestes especificitats". I emfatitza que, amb pandèmia o sense, "les persones amb discapacitat no hem perdut la nostra condició de ciutadania".

Per tot això, reclama que s’activin places hoteleres del projecte Hotel Salut per persones amb discapacitat, intensificant la coordinació entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament de Salut i les entitats representantives del sector, per garantir el dret a la salut del nostre col·lectiu. Aquest programa preveu la presència d’un equip amb formació sanitària a l’allotjament, el qual hauria d’estar habituat a atendre persones amb discapacitat, o bé rebre’n la formació necessària. Alhora, recorda la importància de garantir l’accessibilitat d’aquests espais (com es va demanar en la nota de premsa de la setmana passada).

Finalment, reitera la voluntat de cooperar amb el Govern de la Generalitat i atendre adequadament les persones amb discapacitat en aquesta crisi sanitària. El moviment associatiu de la discapacitat és agent imprescindible en una resposta que inclogui la discapacitat en la crisi de la COVID19, d’acord amb els recursos i la capacitat disponibles en cada moment. Proposa, en conseqüència, crear un comitè de crisi amb informació actualitzada i participació de les entitats de la discapacitat, ja que amb el seu coneixement i experiència poden contribuir activament a la sortida d’aquesta crisi sanitària sense precedents. 

 (imatge de Cottonbro per a pexels)

Contacte premsa

Tel. 932289368

secretaria@cocarmi.cat